15.01.2024
Fent circ s'aprenen moltes coses. Així ho assegura Peluso, el nom artístic d'aquest professional de 52 anys que porta tota la vida exercint aquesta disciplina. Ell és un dels responsables de l'activitat de Circ en Família, una proposta impulsada pel Col·lectiu de Professionals del Circ de Girona que compta amb el recolzament de Som de Salt i que apropa aquest art a les famílies del municipi amb una trobada mensual que permet a grans i petits jugar i passar-s'ho bé.
La carrera artística de Peluso va començar a Barcelona gràcies, precisament, a l'Ateneu de Nou Barris. "Vaig estudiar a l'escola de circ a l'Ateneu de Nou Barris, allà feien tallers per als joves. El veïnat va ocupar l'espai que era una fàbrica d'asfalt, i els joves de la generació de sobre meu hi van començar a fer tallers de circ per a la gent del barri. També portaven a gent perquè fessin bolos i fèiem tallers intensius, i així vaig començar", recorda l'artista.
Tot plegat era a finals de la dècada dels setanta i el concepte "professional del circ" era una fantasia per al conjunt de la societat. "A Espanya no hi havia formació i la gent que es volia dedicar al circ havia de marxar a França, Rússia o Cuba. Jo vaig marxar a França. Allà vam muntar una sala per assajar, per fer i crear espectacles, i al cap dels anys vaig venir a parar a Girona", exposa. L'artista afegeix que "sempre, tota la vida, m'he dedicat al circ. Vaig començar als 16 anys i sempre he treballat d'això. Ningú sap que és una professió, només ho sabem els que ho fem. La gent coneix el Circ du Soleil però a hores d'ara hi ha grau mitjà i superior de circ a Barcelona, tot i que no està reconegut com a art".
A principis dels 2000 les circumstàncies van fer que un grup de persones vinculades al circ s'associessin per donar un impuls a aquesta disciplina a les comarques gironines. "Ens vam ajuntar amb trobades i fent una gal·la d'artistes de la comarca, i així va néixer el Col·lectiu d'Artistes de Circ de Girona. D'això ja fa cinc anys", rememora Peluso. De fet, ara el col·lectiu ofereix nombroses activitats per a adults, joves i infants que es poden consultar a la seva pàgina web.
La iniciativa de Circ en Família és una activitat que apropa les disciplines del circ a la gent del poble. Per fer-ho, un grup de professionals organitzen, un cop al mes, una activitat oberta a tots els públics amb l'objectiu de desafiar la gravetat i posar en pràctica pràctiques com l'equilibri o els malabars. Tot plegat en un entorn familiar i on tothom hi té cabuda. Algunes de les sessions es duen a terme a la Nau 10, a les Guixeres, amb un preu simbòlic de 5 euros. D'altres es fan en espais oberts del poble, com la plaça Llibertat, i són gratuïtes. Us podeu inscriure en la propera sessió fent clic aquí.
"El que fem és ensenyar a pares, mares i infants què és el circ. Fer circ val per molt; aprens superació personal, practiques la concentració... Els nens aprenen jugant perquè són activitats divertides, però no són fàcils de fer. Han d'estar atents i depèn de la disciplina pot ser dura perquè has de fer moltes repeticions. Però després veus els resultats i és molt divertit, perquè anar amb una bici d'una roda o pujar dalt un trapezi, doncs és divertit (riu). Molts cops al circ no necessites explicar, es fa per imitació: ho veus i ho fas. Els nens sempre es llancen de seguida i són molt agraïts. Els que venen, venen sempre", explica Peluso.
La veu de Peluso és la d'una persona que s'estima allò que fa. Mentre explica les activitats del Circ en Família, descarrega de la furgoneta el material per a la propera classe i va col·locant, meticulosament, cada objecte al seu lloc: les bicicletes d'una roda recolzades a la paret, les boles d'equilibrisme al lateral, les màrfegues al centre...
"Els pares al·lucinen en veure lo difícil que és això. Així veuen també que és una professió i que hi has de dedicar moltes hores, com a qualsevol professió. En el circ tothom fa de tot però t'has d'especialitzar perquè requereix molt d'entrenament. Jo sóc equilibrista, però hi ha qui és malabarista, qui s'especialitza en aeri... Al final el circ és un esport. Jo quan estava actiu amb espectacle entrenava mínim 6 hores segur. I si et lesiones... malament! Perquè tens lo d'autònom però... A França si fas un mínim d'espectacles tens dret a l'atur però això aquí no existeix perquè no es reconeix el circ com una disciplina artística com altres", exposa.
En les més de tres dècades que Peluso ha exercit la seva professió, la vocació d'ensenyar a les generacions futures sempre hi ha sigut. És per això que se li realça la mirada en parlar d'exalumnes que ara tenen espectacles propis o dels que fa anys que fan classe amb ell. "El projecte de 'Juguem' amb l'Ajuntament de Salt, que aquest any no s'ha pogut fer, permetia als nens de les escoles venir a fer circ i alguns d'ells han continuat. Per a mi és molt gratificant. He ensenyat a alumnes a Barcelona que tenen 20 anys i quan els veus en algun festival i veus que actuen, doncs t'omple molt i dius.. hòstia. És molt i molt gratificant", conclou.