25.01.2023
“Les hortes de Salt són un espai massa valuós com per deixar que es deteriorin; si les persones que les treballem ens ajuntem i fem pinya, podem revertir algunes situacions que actualment afecten no només la comunitat d’hortolans, sinó la població en general”.
Aquest era el sentiment generalitzat en la primera Trobada Hortolona de la Zona de Les Guixeres que va tenir lloc divendres passat a la Coma Cros i que va aplegar més de 40 hortolans i hortolanes de procedències diverses que treballen les hortes habitualment.
Alguns dels hortolans que van estar presents a la reunió porten més de 30 anys cultivant hortalisses a Les Guixeres i han estat testimoni dels profunds canvis que s’han produït al territori i que, segons ells, afecten greument la continuïtat i el manteniment d’un espai natural que des de fa segles és font d’aliments per a moltes famílies.
Els punts centrals del debat van ser el de l’aigua, els robatoris i la convivència.
I és que la situació actual no convida a ser gaire optimista al respecte del restabliment del subministrament d’aigua per regar. Ja al mes d’octubre es va tancar la séquia Monar per les obres que es van fer a la pilastra, al terme municipal de Bescanó, i quan s’havia de restablir el servei el mes de desembre, es va proclamar l’estat d’alerta per sequera; així que ja fa prop de 4 mesos que no passa ni una gota d’aigua pel rec i, malauradament, no hi ha cap perspectiva de que es reprengui l’abastament mentre no plogui suficient com per ampliar el cabal del riu, tal i com ens va explicar en Joan Vidal, representant de la Comunitat de Regants.
Òbviament, la comunitat d’hortolans està molt preocupada, però el tema de l’aigua va més enllà del rec; d’ella en depèn tot un ecosistema extremadament fràgil i que ara es veu greument amenaçat. Un altre factor que s’hi suma a llista de greuges és que, segons la majoria d’hortolans i hortolanes, no hi ha cap ens ni cap organisme que informi d’aquesta situació. I és per això que, des de Milfulles, en el marc del projecte SOM DE SALT, treballem per generar cohesió i per promoure l’organització entre un col·lectiu que se sent “abandonat per l’Ajuntament”.
La seguretat a les hortes va ser l’altre gran tema tractat a la trobada. I és que darrerament, “no hi ha dia que no es produeixi algun furt a la zona”, cosa que està generant un gran malestar entre la comunitat.
Certament, són problemàtiques complexes que requereixen la col·laboració de diferents actors, entre ells l’administració local i els cossos de seguretat. Però, malgrat ser conscients d’aquesta complexitat, el que és cert és que “si no ens movem nosaltres res no canviarà”, tal i com van comentar algunes participants a la trobada. Així que, confiant en la força del grup, del debat van sortir propostes que posarem en pràctica per contribuir a revifar un territori que, des de l’associació Milfulles, considerem com a font d’oportunitats i espai d’interès estratègic per fer front a la greu crisi ecosocial que vivim.