A Salt, com reciclem?

13.02.2023

Els darrers 10 anys, al poble de Salt hem augmentat el reciclatge, però no hem reduït els residus. De fet, seguim omplint el contenidor gris, que és el de Rebuig. Dit de manera més clara: una tercera part del que reciclem no ho separem bé, i això ens surt molt car.

És veritat que reciclar a Salt és molt més fàcil ara que fa deu anys perquè hi ha contenidors de totes les fraccions prop de cada casa. Ara bé, ni Catalunya ni Salt arriben als nivells de reciclatge que demana la Unió Europea: un 50% el 2020 i un 55% el 2025. Concretament, l'índex de reciclatge a Salt per 100 habitants es divideix en: un 63% dels habitants no reciclen; un 12% reciclen malament i només un 25% reciclen bé. És per això que us proposem 4 claus per a poder reciclar millor:

1. Triem bé! La ciutadania tenim un paper molt important a l'hora de fer el triatge. Utilitzar residuonvas.cat ens pot ajudar a reciclar millor.
2. Hi ha molts reptes legislatius, sobretot pel que fa al disseny d'envasos, els usos dels materials reciclats i la responsabilitat de reciclar-los.
3. Les noves legislacions fomentaran més responsabilitat per part dels productors i els sistemes de retron més enllà dels contenidors. Aquests sistemes s'anomenen "d'alta eficiència", però a Salt encara no s'implementen.
4. Necessitem sistemes que permetin fer un seguiment més exhaustiu de què es tria i qui ho tria. En el futur haurem de pagar segons els residus que generem i es penalitzarà reciclar malament o no reciclar.

Potser us preguntareu per què realment és tan important reciclar... no us preocupeu, tenim resposta per a tot!

Aquest any 2023, els saltencs i saltenques pagarem un total de 141€ per cada tona de residu que no reciclem. El 2021 es van recollir 6.810 tones de residus. Amb aquesta quantitat, ens tocarà pagar gairebé un milió d'euros! Però és que, a més, també hem de pagar pel que llancem al contenidor equivocat i, per posar un exemple, només amb l'orgànica ja paguem 60.000€ cada any... En canvi, si aprenem a separar bé, tot són avantatges:

1. Ens permet reciclar més i no perdre materials
2. Ens fa avançar cap a l'economia circular
3. Incrementem la sostenibilitat
4. Hi ha menys despesa municipal en residus i, per tant, més diners per altres accions

I per acabar, us expliquem què se'n fa dels residus que es llencen al contenidor:

- Rebuig: els residus d'aquest contenidor, el gris, van a l'abocador fins que la incineradora de Campdorà torni a obrir.
- Paper: els residus del contenidor blau són traslladats a Tirgi, l'empresa experta en gestió de residus de Riudellots de la Selva on es classifiquen manualment els pilons de paper per fer-ne nova pasta o nous productes amb cel·lulosa.
- Envasos: els residus del contenidor groc també són transportats a la Tirgi (però de Celrà). Allà, es classifiquen i es netegen els envasos segons els tipus de plàstics i materials i les seves qualitats. Un cop finalitzat el procés de classificació, s'envien a ECOEMBES.
- Vidre: els del contenidor verd es transporten a la Planta Santos Jorge de Mollet del Vallès. Allà es tritura, neteja i separa per colors per fer-ne nous envasos.
- Orgànica: les restes orgàniques, que van al contenidor marró, es traslladen a l'abocador de Solius pel Grup GBI. Allà, se separen els impropis de la matèria de la matèria orgànica, i s'utilitzen els residus orgànics per fer-ne compost. El problema és que n'han de fer tant, que és de mala qualitat...
- Tèxtil: els residus tèxtils s'evoquen al contenidor vermell. Es classifica, es neteja i, les peces en bon estat, es distribueixen a través d'Ecosol. Les que no estan en bon estat, es traslladen a plantes de reciclatge.

Un podeu descarregar el tríptic aquí.

ActualitatVeure'n més