04.09.2023
L’associació Milfulles i la Comunitat de Regants de Salt ha impulsat la recuperació del guarda hortes al municipi, dins el projecte Som de Salt, una de les 22 Comunalitats Urbanes existents a Catalunya, i que està liderat per la Federació d’Entitats de l’Ateneu Coma Cros.
La sequera extrema, que va obligar l’ACA al tancament dels canals de rec de les hortes saltenques de l’octubre de 2022 al juny de 2023, ha originat un clima d’incertesa entre les persones usuàries, la majoria, petits hortolans que conreen la terra per a l’autoconsum. Precisament, la figura del guarda-hortes té la funció de millorar la relació entre hortolans i facilitar la comunicació entre la comunitat, però també la de donar suport i informació a la campanya de reg de l’estiu. És la persona encarregada de transmetre bones pràctiques de reg, amb l’objectiu de no malbaratar aigua.
El guarda hortes es va incorporar a finals de juliol, coincidint amb l’època de màxima activitat i de màxima necessitat hídrica. Durant el procés de selecció, Milfulles i la Comunitat de Regants de Salt van valorar, entre altres aspectes el coneixement de diversos idiomes. Segons Pilar Martínez, representant de l'associació Milfulles: “Les hortes de Salt són un espai divers i complex, en el qual conviuen hortolans de diferents procedències. El coneixement d’aquests idiomes facilita la comunicació i la informació arriba al màxim nombre de persones.”
Tot i que el seu contracte finalitza a finals de setembre, ja s’ha demanat suport econòmic a l’Ajuntament de Salt, a través d’una convocatòria ordinària per a entitats, per intentar allargar al màxim aquest servei que, segons Milfulles i la Comunitat de Regants, “hauria de ser estable i amb continuïtat en el temps”. Aquesta figura ja havia existit al municipi, però l’Ajuntament va decidir prescindir-ne per manca de pressupost. Les entitats reivindiquen la seva recuperació permanent ja que, a més de fer una tasca pedagògica i de ser un canal d’informació per als hortolans, consideren que pot contribuir també a millorar la seguretat en un entorn en el qual es produeixen furts constantment, fet que genera molt malestar entre la comunitat. Per això, creuen convenient establir una aliança entre l’Ajuntament i una relació de col·laboració amb la policia local.
Un sistema de recs mil·lenari
L’espai d’hortes de Salt disposa d’un sistema de canalització d’aigua mil·lenari que abasteix totes les parcel·les. Tanmateix, la xarxa requereix una inversió econòmica important per poder fer un estudi dels punts deficients per on es perd aigua i poder-los arreglar. A més, el fet de regar a manta fa que l’aigua es filtri al subsol i es perdi una gran quantitat. “Haurem d’aprendre sistemes de conreu més eficients posant-hi cobertura vegetal als bancals i, en moments de gran escassetat, caldrà fer torns per repartir-nos bé l’aigua. I per organitzar aquestes mesures, el guarda hortes és fonamental.” comenta la representant de Milfulles.
Som de Salt: l’impuls de projectes de proximitat
Som de Salt és una de les 22 Comunalitats Urbanes existents a Catalunya, unes ajudes econòmiques per a projectes bianuals finançades pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat que ofereixen per a potenciar les xarxes econòmiques locals. Està format per l’Ateneu de Salt, les associacions saltenques Milfulles i La Copa i la cooperativa de comunicació Glam.coop. Conjuntament, treballen per impulsar i fomentar espais de treballs col·lectius que puguin integrar-se en les seves cinc línies d’actuació: cultura, mobilitat, residus i creació, tèxtil i agroalimentària.
Milfulles, conèixer el medi per revalorar-lo
Milfulles s’ha convertit en el projecte referent de l’eix d’agroecologia de Som de Salt, que té per objectiu fer de les hortes i Deveses de Salt un espai d’oportunitats i de desenvolupament sostenible. Convençuda que les aliances entre els diferents agents del territori són una de les peces clau per a dur-ho a terme, l’associació treballa per estrènyer vincles entre els hortolans de Salt i Santa Eugènia, els comerços locals i els veïns de la vila i, així, crear una xarxa d'economia verda, local i de proximitat al poble.