30.06.2021
LA RATAFIA NO ÉS NOMÉS UN LICOR
La Comissió Pagesa de l’Ateneu Popular Coma Cros i l’Associació Milfulles organitzen un taller d’elaboració de ratafia amb molt de gust a territori. Que va començar ahir 29 de juny a les 18h a l’hort Milfulles de l’Ateneu.
Si bé l’objectiu principal de la nostra trobada és elaborar una deliciosa ratafia amb segell propi (cada persona el seu), des de la Comissió Pagesa i Milfulles tenim la vista posada en el territori, en donar a conèixer aquest magnífic espai que són les hortes de Salt i connectar amb la seva riquesa i la seva màgia a través de les herbes que formaran part del nostre licor.
En començar a caminar, parem al damunt de la sèquia Monar, l’arteria que rega les hortes i que porta aigua a totes i cada una de les parcel·les; un autèntic regal. Gràcies a ella floreix la vida en aquest espai tan generós. I a la seva vora uns quants hipèrics… que bonics… cap al cistell! Això sí, amb molta cura i agraïment.
Continuem la ruta cap a les Deveses. El grup que hi participa (15 persones de diferents parts de les nostres contrades) gaudeix del paisatge: carrerons estrets i atapeïts de plantes, i alguna que altra llauna i excrement de gos… cal fer molta pedagogia!!
Arribats a la plana de les Deveses hi trobem una gran quantitat d’herbes molt preuades i que conformaran el nostre particular licor: cua de guilla, fonoll, escabiosa, cua de cavall, ortiga… quina generositat!
A l’hort Milfulles de l’Ateneu collim la resta de plantes que donaran sabor i aroma a la ratafia; i és que al nostre hort les plantes aromàtiques són les protagonistes; espígol, orenga, alfàbrega, marialluïsa, farigola, tarongina… un festival d’olors i colors, obert a totes aquelles persones que vulguin acostar-s’hi.
Un cop classificades les plantes en funció de les seves propietats organolèptiques i medicinals, cada participant tria les que posarà a la seva composició. I en acabar un gran sentiment de satisfacció sabent que en uns 40 dies, més dos mesos de repòs, tindrem una deliciosa beguda medicinal amb l’aroma del nostre territori.
Marxem amb el compromís de tornar-nos a trobar per fer degustació de ratafies i continuar compartint coneixements sobre les virtuts de les nostres amigues les plantes.
Moltes gràcies a totes les persones participants.